Uppdatering: Nymöllas pappersproduktion åter på 100% kapacitet

2 januari 2019

Det är med stort nöje vi härmed kan meddela att vattennivån är återställd vid Nymölla och att pappersbruket nu producerar med 100% kapacitet igen. Då Nymölla nu ska ta hand om de många restorders som blivit till följd av vattenbristen väntas leveranssituationen bli normal först i mitten av februari. Vi och Stora Enso tackar alla för stort tålamod under rådande omständigheter.


19 december 2018

Situationen med uteblivet regn i Nymölla är fortfarande kritiskt för pappersproduktionen. Det har regnat mindre i området än i övriga Sverige. Nymölla fortsätter därför att leverera 50% av sin normala produktion. Det betyder att det tyvärr kommer att finnas restorders i sortimentet. Nymölla förväntar sig att starta 2019 med en produktion fortsatt på 50% kapacitet.


22 oktober 2018

Regnet runt Nymölla uteblir fortfarande. Bruket använder normalt 60.000 liter per minut till produktionen. Det är vatten som renas och återanvänds innan överblivet vatten leds ut i Östersjön.

På grund av bristen på vatten kan Nymölla endast producera 50% av den normala kapaciteten. Det innebär att vi endast kan leverera 50% av beställningarna under oktober och november. För att få ut så mycket papper som möjligt från produktionen tillverkar man endast 80 g A4 utan hål i paket om 500 ark.

Man beräknar att det måste falla minst 150 mm regn innan vattennivån stiger. Dock finns det osäkerheter i uträkningen eftersom det inte varit någon brist på vatten vid Nymölla sedan fabriken byggdes på 1970-talet. Enligt väderprognoser förväntas det falla 40 mm under de närmaste 14 dagarna. Stora Enso gör vad de kan för att producera papper, men denna besynnerliga situation är tyvärr föremål för force majeure.
 

2 oktober 2018

Stora Enso Paper Oy har meddelat att Nymölla bruk i Skåne, som tillverkar papperskvaliteterna Plano, SKY och Multicopy, för närvarande upplever en ovanlig situation på grund av bristande nederbörd. Det uteblivna regnet innebär att älven som levererar vatten till pappersproduktionen, inte har det flöde som krävs för att producera papper med full kapacitet.

Stora Enso understryker att de gör allt som står i deras makt för att få maximalt utbyte av nuvarande vattentillströmning, men att det i nuläget är ovisst när pappersbruket kan producera med full kapacitet igen.

På grund av Nymöllas storlek och produktionskapacitet i Europa är det tyvärr inte möjligt att ersätta utebliven pappersproduktion. Stora Enso beklagar naturligtvis situationen, som är resultatet av naturens krafter och är därför föremål för force majeure.
 

Vid eventuella frågor vänligen kontakta Sales Manager Ola Rosquist på telefon +46 (0) 10 604 0166 eller via ola.rosquist@scaldia.com

 

Denna sida uppdateras när vi har nyheter om situationen.

Nyheter från SCALDIA

Visa alla nyheter